söndag 15 maj 2011

Då var det dags....


...att dra i gång med trädgårds-bloggandet. Vi har planterat och grejat i ett års tid nu och känner att vi har varit väldigt dåliga på att dokumentera. Därför lägger vi nu upp den här bloggen med bilder och info från baksidan och kolonin för att följa processen och komma ihåg till nästa år vad som funkade och inte. Om nån sen vill läsa vad vi skriver är det ju bara kul.

Vi är också intresserade av plantbyte och fröbyte och tänker försöka ta fröer vi förvarar hos vår seedkeeper Billy the Bully. Han kan de där grejerna och har det organisatoriska sinnet som vi saknar. Så om någon i Skånetrakten vill byta nåt så hojta till i en kommentar eller lägg till oss på bloggrollen så hör vi av oss!

Nu till inlägget och odlingarnas status i dagsläget. Saker från förra året som mår bra och frodas här i trädgårn är: fänkål (har oxå frösått sig som en galning), valeriana, smultron, vissa prydnadsgräs, mynta, citronmeliss, timjan (ser lite klen ut), rabarber och kanske nåt mer.

Vad vi planterat i år som verkar lyckas (hittills): Potatis och jordärskocka i stora krukor och dubbla pallkragar. Bönorna som vi förgrott har kommit fint, de frösådda har varit lite sega i starten men de har grott lite under jorden och vi hoppas de kommer nu när det blir varmare! Jordgubbar och smultron kan man ju inte ha för mycket av så vi har tagit vad vi fått och hittat, och det börjar se ut som det kan bli rätt många bär i sommar. Mycket blommor på alla redan iaf!

Tomaterna inomhus tar sig bra och i växthuset kommer de sådär. Men det är nog pga att staketet det står emot inte är tätt mellan brädorna så det tappar värmen snabbt på kvällen. Nu har det nog hållit ca 2 grader över utetemp vilket inte verkar räcka. Men de kommer nog med värmen. Egentligen är det förvånande att de överlevt med tanke på att de har stått utomhus i säkert en månad redan. Överlevde frostnatten för två veckor sen vilket ju var kul. Nilles tomater på kolonin klarade det inte så det lilla lagret plast gör nog sitt ändå! Speciellt för den starka vinden som har härjat på sistonde. Nu har vi satt ner lite chili i växthuset oxå så vi får se hur de klarar sig tillsammans. Alltihop står i en stor pallkrage med en stålställning klädd i transparent byggplast. Baksidan är som sagt ett staket och det har rätt stora glipor vilka kanske borde klätts in till nästa år. Under sommaren är det nog bara välkommen ventilation.

Salladen, koriander, ruccola och blommor verkar alla komma fint. Det enda som inte tittat upp är lavendelfröna jag fick av Lotta, så de är nog inte så livskraftiga. Gräsfröna jag tog hem från jobbet verkar inte heller gro så gräsmattan för även fortsättningsvis se för jävlig ut! ;) Man kan ju ändå inte äta gräs!! (Om man inte är ko dvs ;)

På kolonin har nu mera både potatis och palsternacka tittat upp... Majsen vi planterat för tredje gången nu verkar äntligen klara sig. Ingen poäng att börja förgro majs innan april och sätt INTE ut den innan maj. Helst nån vecka in. Dillen har vi satt om till kolonin då vi fick veta att den inte skulle stå bredvid fänkålen i trädgården. Då korspollinerar de och vem vet vad som kan hända ;)

Övriga saker som kommit är vintermorötter, rättika och nu hoppas vi på rödbetorna, grönkål, brysselkål och sallad. På listan att plantera står alla bönor och ärtor, polkagrisrödbeta, svartrot, rotpersilja, lila morötter och lök. I trädgården ska vi så purjolök i den sista lådan där vi just sått rädisor, druvgurka och mangold.

Här är iaf lite bilder från för nån vecka sen!


Nilles små testplantor... Majsen lever iaf än ;)

Vårt fina koloniväxthus med förra årets övervintrade chilisar. En har fått frukt och några har börjat om bladcykeln!
Happy growing!
/Anton
Lägg till bild

3 kommentarer:

Lotta Hedström sa...

grymt ambitiösa odlingar och GRYM BLOGG!!!

dace sa...

Vilken grej! Men säg, odlar ni på nån ockuperad mark? ;) Jag ville anmäla mig i närmaste kolonilots kö, men som det verkar det kommer att ta 30 år typ att få en lott, så odla på nån öde mark vore jo inte alls dumt. Duktigt jobbar ni där. Och scheman med plats för ogräs är väldigt charmig!! :)

Unknown sa...

Nej.. det är en en kolonilott (utan stuga). Gerillaodlingen sker i försthand på bakgården till vårt hyreshus. Men när lotten är full så kommer vi nog att flytta ut delar av den till nån ödetomt;)

Kolla med gerillaodlarna Mykhorriza om du vill ha tips på bra ställen!