onsdag 18 maj 2011

Klart med bädden...

Nu är det klart med bädden vi påbörjade igår.. Vi har sått följande: Svartrot, lila morot, rotpersilja, och rädisa. Skönt att få det klart iaf.

När man inte blir klar känns det bara:

Sen hittade jag några armeringsjärn på jobbet, den tunna typen som man kan böja och greja med. Kanske kan bli nån sån växttunnel el dyl, vem vet vad vi hittar på ;)...

Sen hade vi turen att få några hallonplantor av en kolonigranne; tack tanten med okänt namn! Vi har redan fått några jordgubbar av henne i höstas, vilka klarade vintern galant, och dessa tillsammans med några vi hittade på komposthögen utgör nu det storslagna jordgubbslandet!

Allt har nästan tittat upp nu, och vi måste ha fram mer plats. Till fänkålsplantorna speciellt som ska stå i ett eget hörn och fröa av sig bäst de vill, och som sagt utan att de korsar sig med dillen. Vi får hitta på nåt. Bönorna måste vi gräva till, en bädd till till "salladslandet", och en till till rotsakslandet. Sen fyller vi gropen vi hämtar jord ifrån med sand och jord och sätter vitlök och sparris. Sedan får sparrisen ta över där i takt med att den sprids. Tre växthus ska till ska göras så att vi får ut paprika och chili. Men till detta behöver vi pallkragar, vilka vi borde "hitta" snarast. En björnbärsbuske har vi blivit lovade också av en hjärupskompis, men den kommer när den kommer...

Det funkade rätt bra med torv som utblandning, lite billigare än påsjord och lättare att transportera iom att den är tryckpressad. 300 liter får man i en bal som är ung lika stor som tre säckar jord (50 l).

Strödde ut blodmjöl runt allt också, vilket förhoppningsvis håller borta de förbenade kaninerna. Annars blir det till att sätta ut fällor och så får vi livnära oss på kaninstuvning istället ;) Har dock inte sett några på länge och inget nytt bo heller, men det är väl regnet som håller de i sina hålor, de ondskefulla små lurvbollarna. Hoppas nån pälsfabrikant har hittat de och gjort bruk av de (OBS; skämt, Chili!)

Tack iaf Billy och Svante för hjälpen. En timme, sen var vi klara. Lite extra vatten på den nya bädden och i växthuset sen var vi på väg hem till
Lindas nystekta linsbiffar! Supergoda!

Til next time!
Anton

PS. Hittade lite fröer på Lidl idag;
Solrosor i blandade färger, Tagetes vilket jag letat som en dåre efter och en cool gul zucchini som jag inte sett innan. Alla kostade 5,90 styck så det var riktiga kap!